Hörseln spelar en viktig roll i vår kommunikation och vårt umgänge med andra människor. Hörselsinnet ger oss möjlighet att uppleva berikande stimulans i olika kulturella sammanhang, t.ex. då man lyssnar på föredrag, går på teater eller hör på musik.

Fullgod kommunikation kräver både lyssnande och hörande. Vi hör med öronen men lyssnar med hjärnan.

Kognitiva funktioner är viktiga för lyssnande, särskilt vid hörselnedsättning. Lyssningsförhållanden i vår vardag är sällan optimala, bakgrundsbuller och brus är ett maskerande problem vid talförståelse.

En klassiskt åldersrelaterad hörselnedsättning kännetecknas av hörselnedsättning i båda öronen och skada i hörselsnäckan, detta medför att skadade örat blir sämre på att separera ljud från varandra.

Lyssningsansträngningen blir i högre grad vid en hörselnedsättning, särskilt vid maskerande bakgrundsbrus, hörapparater är en viktig del i att minimera lyssningsansträngningen.

Med hörapparater kan du lättare urskilja talljud och följa med i samtal. Du kan även delta i olika sociala sammanhang och känna delaktighet vilket ökar livskvalitén. Livet är värt att höra och leva.